head main programajanlo

Jubileumi Armel Opera Festival

Jubileumi Armel Opera Festival

A fesztivált Budapest mellett idén először rendezik meg Bécsben.

A június 28. és július 3. között sorra kerülő 10. Armel Opera Festival sajtótájékoztatóján Havas Ágnes igazgató elmondta: a tíz évvel ezelőtt, 2008-ban indult fesztivál mára komoly szakmai tekintélynek örvend Európában és a világban, amely tényt az is igazolja, hogy az Európai Fesztiválszövetségtől immár másodízben kapták meg a kiváló minősítést.

Az idei fesztiválon a hagyományokhoz híven most is öt operabemutatót tartanak, amelyeket rangos, nemzetközi zsűri értékel. Az öt előadáson mellett az ún. Armel Opera Festival Extra programra és a fesztivált záró Gálaestre is várják a közönséget.

A nyitó operaelőadás és a záró esemény Budapesten lesz a Thália Színházban, a további négy operaprodukciót pedig Bécsben, a MuTh Színházban mutatják be. A belépőjeggyel rendelkező hazai közönség számára a bécsi előadásokra június 30. és július 3. között minden nap ingyenes, különjáratú autóbuszt indítanak a Hősök teréről.

A programok közül Havas Ágnes külön is kiemelte a Thália Színházban, június 28-án látható Prima Donna című opera magyarországi bemutatóját, melynek szerzője az amerikai popsztár, Rufus Wainwright, rendezője pedig Alföldi Róbert. A művet nagy sikerrel mutatták már be New York-ban, Londonban, Manchesterben és Torontóban. Az itthoni előadáson a Pannon Filharmonikusok működik közre Vajda Gergely karmester vezényletével, és jelen lesz a szerző, Rufus Wainwright is. A Prima Donna kapcsán Alföldi Róbert az opera szereplőit méltatta. "Csodálatos énekesek valamennyien, akikkel boldogság együtt dolgozni épp úgy, ahogy a Pannon Filharmonikusokkal, bárhol a világban" – mondta. Felidézte, hogy ő az Armel Opera Festival által lett operarendező, és a fesztivál tette számára lehetővé, hogy az elmúlt években számos külföldi operaházzal dolgozhasson együtt.

armel sajt 1


A bécsi MuTh Színházban az alábbi négy operát láthatja majd a közönség: Udo Zimmermann Weisse Rose, Gaetano Donizetti Il giovedì grasso, Michal Dobrzynski Operetka és Martyna Kosecka Klóthó – A mesefonál című darabjait (ezekről részletesen olvashatnak az Armel Opera Festival honlapján).

Mint kiderült, Alföldi Róbert lesz a házigazdája a július 4-i Jubileumi Díjátadó Gálaestnek is, amelyen saját élményein keresztül mutatja majd be az Armel Opera Festival történetét, kiváló operaénekesek és a Pannon Filharmonikusok közreműködésével. A Gálaesten az Avignon-i Operaház Énekversenyének nyertesei és a korábbi Armel Opera Festival nyertesei közül is többen föllépnek.

Vajda Gergely karmester, zeneszerző, az Armel Opera Festival művészeti vezetője a fesztivál egyedi művészi koncepcióját hangsúlyozta. A kortárs operaelőadások és zenék magas színvonalú népszerűsítése szerinte önmagában is kuriózum, mindez egy előadói versennyel párosítva pedig egészen kivételes, egyedülálló kezdeményezés.

Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója, karmester és Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója az Armel Opera Festivalt méltatták, amelynek a kezdetek óta partnerei és a jubileumi év eseményein is fontos szereplői.

Almási-Tóth András rendező a már említett, június 29-én sorra kerülő Armel Opera Festival Extra elnevezésű programról elmondta: Válaszutak címmel fiatal művészek – versenyen kívül – részleteket mutatnak majd be két operából, amely művek a 2012-ben meghirdetett Armel Operaíró pályázatra érkeztek. Helyszín a Mozsár Műhely, a belépés díjtalan.

Havas Ágnestől azt is megtudhattuk, hogy az idén meghirdetett Armel Dalverseny jelentkezői közül a háromtagú zsűri (Meláth Andrea, Sztevnovity Dusán és Vajda Gergely) már kiválasztotta a legjobb öt női és öt férfi énekest, akikre az armelfestival.org-on szavazhat a közönség. A legtöbb szavazatot kapó páros 200-200 ezer forint pénzjutalmat kap. A fődíjas párost azonban a zsűri választja ki, az eredményt június 18-án hirdetik ki. A fődíj fejenként 1 millió forint, a Dalt a győztesek előadásában a Jubileumi Gálaesten hallhatja majd a közönség.

armel sajt 2


Meláth Andrea operaénekesnő, a Zeneakadémia Ének Tanszékének docense a Dalverseny kapcsán elmondta: zsűritagként örömmel tapasztalta, hogy sokan pályáztak a Dal előadására, amelynek magyar nyelvű szövegét Belső hang címmel Sztevanovity Dusán írta. Hozzátette: különleges élmény volt számára meghallgatni a pályázók felvételeit, akik sok féle zenei műfaj képviselői.

Havas Ágnes végül bejelentette, hogy a 10. jubileumi év alkalmat adott egy kísérletre: az ún. Armel Opera Sziget megrendezésére augusztus 20-án Jersey-n, amely egy kis sziget Nagy-Britannia és Franciaország között. A program első része hasonlóan izgalmas és interaktív lesz a korábbi években a budapesti Sziget Fesztiválon bemutatott Armel produkciókhoz, ám ezekre most Jersey terein és tengerpartján kerül sor, este pedig a Jersey Operaházban a Szegedi Nemzeti Színház Faust című előadását láthatja majd a sziget közönsége.

 

(fotók: Kállai-Tóth Anett)

(lead-kép: a MuTh Színház belső tere)