ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main interju

„Nagy terveink vannak...”

„Nagy terveink vannak...”

Interjú Martin Glaserrel, a Brnói Nemzeti Színház igazgatójával.

ENGLISH VERSION

 

A Brnói Nemzeti Színház 1884-ben kezdte meg működését. Három társulatot foglal magába: a dráma-, az opera- és a balett-társulatot. A Színház ugyanakkor három nagy fesztivált is szervez: a Janáček Fesztivált, a Színházi Fesztivált és a Balettfesztivált. Martin Glaser rendezőt, a Brnói Nemzeti Színház igazgatóját kérdeztük színházépületeikről, de leginkább a kétévente megrendezett Janáček Fesztiválról, amelyre idén november 2-20. között immár nyolcadik alkalommal kerül sor.   

 

Hány játszóhelye van a Brnói Nemzeti Színháznak?

Három színházépületünk van: a Mahen Színház, a Janáček Színház és a Reduta Színház. A Reduta a legrégebbi, a legkisebb, egyben a legújabb. Közép-Európa egyik legöregebb színházáról van szó – a gyermek Mozart is fellépett benne –, de 15 évvel ezelőtt a belső tereket teljesen újjáépíttettük, így ma már ez egy nagyon modern színház.

Mindhárom épületben játszanak operát?

Az operákat igyekszünk a Janáček Színházban előadni, mert Csehországban ez a legjobb, operajátszásra alkalmas épület. Néha vannak kisebb, operákhoz kapcsolódó kamaraprojektjeink, főleg gyerekeknek szólók, amelyekre a Reduta Színházban kerül sor. De nem jó egy épületben keverni a különböző műfajokat. Éppen ezért örülünk, hogy külön épületünk van az opera és a balett számára, ami a Janáček Színház, míg a Mahen Színházban és a Reduta Színházban prózai műveket és kortárs zenei darabok adhatunk elő.

Kinek az ötlete volt a Janáček Fesztivál?

Ha jól tudom, az ötlet Jiří Zahrádka muzikológustól származik, aki jelenleg is nálunk dolgozik, és Janáček életművének egyik legelismertebb szakértője.

Mi a fesztivál koncepciója? Mely zeneszerzők művei szerepelnek a fesztivál programjában Janáček alkotásain kívül?

Ez mindig az adott fesztivál tematikájától függ. Elsősorban Janáček korához köthető műveket, illetve általa ihletett kompozíciókat mutatunk be, de előadunk új darabokat is, mert fontosnak tartjuk, hogy teret adjunk a kortárs operáknak is. A hangsúly Janáčeken és életművének tág kontextusán van. Szeretnénk elérni, hogy a közönség különböző értelmezésekben láthassa a műveit, ennek érdekében teljes produkciókat hívunk meg külföldről Brnóba.

martin glaser 1

Martin Glaser (fotó: Marek Olbrzymek)


Ki dönt a fesztivál programjáról?

Erre van egy külön testületünk, amelynek tagjai között van Jiří Heřman művészeti igazgató, Patricie Částková dramaturg, jómagam és a már említett zenetudós, Jiří Zahrádka. Ő főleg a program koncertelőadásain dolgozik, merthogy számos szimfonikus és kamarakoncertet is rendezünk. Az említetteken kívül a testületnek vannak további tagja is, például a Janáček Alapítványtól és a Művészeti Akadémiától, akik tanácsokat adnak nekünk.

A fesztiválon minden alkalommal részt vesz a saját társulatuk, a Brnói Nemzeti Színház is?

Igen, mi szoktuk megnyitni a fesztivált, és mindig egy-egy új produkcióval. Két év múlva lezárul az a ciklus, amelyet 2014-ben indítottunk el A Makropulos-ügy című Janáček-operával; ez azt jelenti, hogy addigra a színházunk Janáček összes operáját bemutatta. 2026-ban vagy 2028-ban a korábbi produkcióinkat kívánjuk előadni sztárvendégekkel a főbb szerepekben, és legkésőbb 2028-ban megint új produkciókkal kezdjük újra az említett ciklust. Úgy gondolom, hogy mivel Janáček operáinak többségét ebben a városban mutatták be, munkáinak színpadra állításában és tolmácsolásában nekünk kell élen járnunk.

A fesztiválon szimfonikus és kamarakoncerteket, kiállításokat és színházi előadásokat is bemutatnak. A színházaikon kívül milyen egyéb helyszíneken láthatunk produkciókat a fesztivál ideje alatt?

Szerencsére sok ilyen helyszín van, Brno egy kulturálisan nagyon sokszínű város. Együttműködünk a Brnói Filharmonikusokkal és használjuk a koncerttermüket, illetve a Művészeti Akadémiával, amelynek színházépülete is van. Templomokban is fellépünk. Brno egyedülálló, különlegesen szép villaépületekkel büszkélkedhet, mint amilyen például a Vila Tugendhat és a Vila Löw-Beer, ahol kamarakoncerteket tartunk. Igyekszünk az egész városban jelen lenni.

Mely külföldi operatársulatok kaptak idén meghívást a fesztiválra?

Két nagy külföldi társulat, a svájci Grand Théâtre de Genève, amely a Kátya Kabanovát mutatja be, és a Walesi Nemzeti Opera, ők A Makropulosz-ügyet hozták el. Mindkét társulat zenekara fellép egy-egy szimfonikus koncerttel is.

A Janáček Fesztivál a 2018-as évben elnyerte az International Opera Awards által az év legjobb fesztiváljának járó díjat. Hogyan tovább, miként képzeli el a fesztivál jövőjét?

Ennek a díjnak köszönhetően az operabarátok ma már sokkal többet tudnak a fesztiválunkról. Az elismerés abban is segít, hogy a legjobb európai operatársulatokkal tárgyalhassunk, és nagy terveink vannak, de a következő fesztivál programja még nem nyilvános. Természetesen ez mindig pénz kérdése is, éppen ezért nagyon örülünk, hogy Brno városa és a Kulturális Minisztérium, amelyektől az anyagi támogatást kapjuk, érti ennek a fesztiválnak a jelentőségét. Janáček ma a legtöbbet előadott cseh operaszerző a világon, és azt szeretnénk, hogy a fesztiválunk egyre jobb és jobb legyen. Nem azt mondom, hogy egyre nagyobb és nagyobb, mert a város kapacitása korlátozott. Szeretnénk minél több rangos társulatot meghívni. A legjobb rendezőket, zenekarokat, karmestereket és énekeseket, hogy ők mutathassák itt meg, milyen sokféleképpen lehet értelmezni Janáček operáit. Azt szoktam mondani, hogy Janáček a cseh Shakespeare, mert Shakespeare műveit is annyiféle változatban lehet látni. Szeretnénk, ha ismét több látogató jönne külföldről is. A számuk 2018-ban gyorsan emelkedni kezdett, de a Covid-járvány óta egyelőre nem tudtuk újra elérni azt a számot.

martin glaser 2

Martin Glaser (fotó: Marek Olbrzymek)

Miért nem nyáron tartják a fesztivált?

Ez volt az első kérdésem, amikor 2013-ban új igazgatóként Brnóba érkeztem. A válasz az, hogy Európa kulturális naptárában meg kell találnunk a fesztivál számára a legjobb hónapot. Nyáron túl nagy a verseny, nagyon sok fesztivál közül lehet választani. Továbbá az operatársulatokat is könnyebb meghívni évad közben, mint nyáron.

És miért csak kétévente rendezik meg a fesztivált?

Ez volt a második kérdésem, amikor 2013-ban Brnóba jöttem. Pénzügyi szempontból valószínűleg nem engedhetnénk meg magunknak, hogy minden évben megrendezzük, de legalábbis nem tudnánk ugyanazt a színvonalat biztosítani. Janáček pedig nem írt sok operát; lehet, hogy kicsit unalmassá válna a közönség számára minden évben ugyanazokat az operákat látni. De volt egy harmadik kérdésem is, amikor 2013-ban Brnóba jöttem [nevet]. Nem kellene lemondanunk a színházi fesztiválról, és minden évben megrendezni egyetlen nagy fesztivált? Mint Salzburgban, ahol nem csak operákat tűznek műsorra, hanem prózai műveket, baletteket is. De a kollégáim meggyőztek arról, hogy jobb, ha a Janáček Fesztivált külön rendezzük, mert ez egy igazán páratlan, egyedi eseménysorozat.

Ön rendező is. A fesztivál közönsége 2016-ban és 2020-ban láthatta rendezésében a Jenůfát. Tervez-e újabb operát színpadra állítani a Janáček Fesztiválon?

A fesztivált illetően erre még nem tudok válaszolni. A Brnói Nemzeti Színházban az előző évadban Verdi Otellóján dolgoztam, de idén a drámákra fogok koncentrálni, nem az operákra. 2023-ban viszont szeretném színpadra állítani Dvořák A jakobinus című művét, ami egy gyönyörű nemzeti opera.


Csák Balázs

martin glaser 3

Martin Glaser (fotó: Marek Olbrzymek)