ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main hirek

Meghalt Pavarotti

Meghalt Pavarotti

Az utóbbi évtizedek talán legnépszerűbb operaénekese csütörtök reggel hunyt el modenai otthonában. A tenorista 71 éves volt.
Luciano Pavarottinak hasnyálmirigy rákja volt, a héten állapota már válságosra fordult, szerdán elvesztette eszméletét, veseműködése leállt - tájékoztatta a sajtót Pavarotti menedzsere, Terri Robson. Pavarottiról tavaly nyáron derült ki, hogy rákja van. Ezt követően meg is műtötték, koncertjeit lemondta, a nyilvánosságtól visszavonult. A menedzser tájékoztatása szerint Pavarotti azóta hosszú, kemény küzdelmet vívott és az utolsó időszakig bizakodott.

 

 

 

Bár Pavarottit a "komoly" operarajongók is a legkiválóbb énekesek között tartották számon, rendkívüli népszerűségét - amely talán csak Caruso vagy Callas népszerűségéhez hasonlítható - az operaházi előadásokon kívüli, gyakran inkább már show-műsorokhoz hasonlatos koncertjeinek, no és persze az eladott lemezeinek köszönheti. A nagyközönség leginkább talán a Nessun Dorma (Kalaf áriája Puccini Turandotjából) előadására fog emlékezni. Utolsó fellépésén, 2006 februárjában is ezt énekelte Torinóban, a Téli Olimpia megnyitóján. (Pavarotti utolsó önálló koncertjére 2005 decemberében került sor, Taipeiben.

 

"Mindig is csodáltam az Isten áldotta szépséget a hangjában, az összetéveszthetetlen sajátos hangszínt, amely a mély hangoktól a legmagasabbakig egyaránt jellemezte" - nyilatkozta a hírügynökségeknek Placido Domingo. "Nagyon szerettem a humorát is" - tette hozzá.


Pavarottit gyakran érte a vád, hogy üzleti okokból feláldozza művészetét. Ő maga erről úgy vélekedett, hogy ez a bizonyos "üzlet" azt jelentette, hogy lemezeivel és a "Három Tenor" koncertek lemezeivel másfél milliárd emberhez jutott el az opera, erre pedig csak büszkék lehetnek. (Pavarotti egyébként több, mint 90 lemezfelvételt készített.)

 

   

Puccini: Turandot - Nessun dorma (New York, 1980)


Luciano Pavarotti 1935. október 12-én született Modenában, egy pék fiaként. Bár szerény körülmények között nőtt fel, gyermekkoráról nagyon jó emlékeket őrzött. Eleinte a futball érdekelte leginkább, de szívesen hallgatta apja opera lemezeit is, mindenekelőtt a legendás tenort, Beniamino Giglit. Saját elmondása szerint Pavarotti egy nap odarohant apjához és elújságolta neki: hallott egy fiatal tenort, aki Giglinél is jobb, a neve Giuseppe Di Stefano. Apjával ezen állítólag össze is vesztek. Ezt követően azonban a fiatal Luciano-t egyre jobban kezdte érdekelni az opera. (Később Pavarotti és Di Stefano jó barátok lettek.)

Tizenévesen Pavarotti templomi kórusban és a helyi operakórusban énekelt. Di Stefano mellett a hollywoodi filmekkel népszerűvé vált legendás tenorista és színész, Mario Lanza volt rá nagy hatással.

Húsz éves korától egyre intenzívebben foglalkozott az énekléssel, Arrigo Pola, majd később Ettore Campogalliani voltak a tanárai.

 

 

Fiatalon, a mantuai herceg szerepében
(fotó: www.rgrossmusicautograph.com)

 

Pavarotti 1961-ben debütált az operaszínpadon, Reggio Emilia városában, Puccini: Bohémélet c. operájában, Rodolfo szerepében. A szélesebb körű ismertséget egy 1963-as beugrás hozta meg: a londoni Covent Garden-ben éppen Di Stefano-t kellett helyettesítenie, aki ekkoriban már egyre gyakrabban mondta le fellépéseit. Ezt követően figyelt fel rá Richard Bonynge karmester is, akinek feleségével, Joan Sutherland szopránnal Pavarotti a következő évek során hatalmas sikereket aratott. 1965-ben lépett fel először a milánói Scalaban és 1968-ban a Metropolitanben.


Az igazi népszerűséget egy 1972-es Metropolitan-beli előadás hozta meg, ahol Donizetti: Az ezred lánya c. operájában, Tonio áriájában ("Ah! Mes amis") egymás után kilenc magas "C"-t énekelt ki.

Az 1970-es évek közepétől Pavarotti már igazi média sztár. Az operaszínpadokon is sztár, bár a teljes igazság kedvéért annyit talán hozzátehetünk: az "elsőszámú tenor" státuszát (Domingo-val versenyben) azért is csak ekkor vívhatta ki magának, mert több legendás énekes - mindenekelőtt Mario Del Monaco és Franco Corelli - ekkor vonult vissza.

 

 

Pavarotti és Joan Sutherland az Ezred lánya c. operában

 

Pavarotti hangja lírai tenor volt, amely elsősorban Bellini és Donizetti operák tenor főszerepeinek eléneklésére tette őt alkalmassá. Oly sok más tenoristához hasonlóan azonban ő sem tudott ellenállni a kísértésnek, és számos nem neki való, "súlyos" tenor szerepet is elénekelt, például Manrico-t Verdi Trubadúrjában vagy Kalafot a Turandotban. (A Nessun Dormát gyönyörűen énekelte koncerteken, mikrofonnal, de a teljes szerep, színpadon, az más...). Pályafutása vége felé még az Otello-val is megpróbálkozott, igaz, csak egy koncertszerű előadáson.

 

 

Szerelmi bájital, MET, 1998
(AP fotó/Suzanne Plunkett)

 

A kilencvenes évekből már inkább a Domingo-val és Carreras-szal közösen adott koncertjei maradtak emlékezetesek, és nem az operaházi fellépései. Számos alkalommal adott koncertet nagy stadionokban is, gyakran popsztárok társaságában. Egy 1993-as New York-i koncerten, a Central Parkban félmillióan hallgatták őt.

Korábban főszerepet kapott egy filmben is ("Yes, Giorgio"), amely azonban bukás volt. Önéletrajzot is írt "Én, Luciano Pavarotti" címen.

Több jótékonysági koncerten vett részt és a boszniai háborút követően, boszniai művészek számára létrehozta a Pavarotti Music Center-t Mostar-ban.

Többször is vádolták adócsalással, amit ő mindig tagadott, de egy alkalommal komoly összeget kellett visszafizetnie az olasz államnak.

 

 

José Carreras, Zubin Mehta karmester,
Luciano Pavarotti és Placido Domingo
(fotó: www.rgrossmusicautograph.com)

 

A rákos megbetegedést 2006 nyarán diagnosztizálták nála, ezt követően valamennyi azévi koncertjét lemondta. "Szerencsés és boldog ember voltam" - nyilatkozta ekkoriban Pavarotti az olasz "Corriere della Sera"-nak. "Most kell megfizetnem az árát."


Az utóbbi időben Pavarotti gyakran adott énekleckéket. Szó volt egy újabb lemezről is, amin egyházi műveket énekelt volna, s amelynek 2008-ra tervezték a megjelenését.

Három lánya van az első feleségétől és egy a másodiktól, a legkisebb lány még csak négy éves.

 

 

 

 

*

 

Talán van igazság abban, amit sokan állítanak, hogy az "elüzletiesedés" ártott az opera műfajnak. Ma már nagyobb elismerést és ismertséget jelenthet egy operaénekes számára egy stadionbeli koncert, mint egy teljes előadás az operaházban és nagyobbat egy populáris dalokat tartalmazó, milliós példányszámban eladott lemez, mint egy teljes opera felvétele. Az azonban vitathatatlan, hogy Pavarotti másrészről nagyon sokat tett az opera népszerűsítéséért. Jellegzetes külsejét és szép hangját szinte mindenhol ismerik és felismerik, nagyon sokan szerették, és népszerűsége révén csakugyan milliókhoz juthatott el az opera. Olyanokhoz is, akik e nélkül valószínűleg soha nem találkoztak volna ezzel a műfajjal.


-szerk-

Pavarotti hivatalos honlapja: http://www.lucianopavarotti.com/