head main hirek

Operaverseny és Fesztivál

Operaverseny és Fesztivál

Az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval című rendezvénysorozat öt produkciójának szereposztását 2008. január 30-án hirdették ki Szegeden, a REÖK Palotában. A 20 döntőbe jutott művész versenyezhet majd 2008. november 2-17. között, a Szegedi Nemzeti Színházban megrendezésre kerülő fesztivál két fődíjáért: a legjobb férfi és a legjobb női előadó díjakért.

Az operaverseny első fordulójában öt helyszínen megrendezett selejtezőkre rekordszámú, összesen több mint háromszázötven nevezés érkezett. Közülük választották ki azt a tizenhét magyar és hatvan külföldi művészt, akik a január 28-30. közötti második fordulóban, a középdöntőben mérték össze képességeiket, Szegeden. Az eredmények alapján amerikai, francia, kínai, holland, ír, lengyel, angol, horvát, szír és magyar versenyzők kezdik meg a próbákat a produkciók versenyszerepeiben.

 

New Yorkban, a Dicapo Operában Alföldi Róbert állítja színpadra Robert Ward: A salemi boszorkányok című Arthur Miller-drámából készült művét. Julia Haebler Gershon Kingsley és Michael Kunze új darabját, a Wallenberg életéről szóló, Raoul című operát viszi színre ősbemutatóként a németországi Theater Bremenben. Balázs Zoltán Franciaországban, a Rennes-i Operában egy XIX. századi német szerző, Heinrich Marschner Vámpírját rendezi, Telihay Péter pedig Lengyelországban, a gdanski Balti Operában Benjamin Britten: Lukrécia meggyalázása című darabját állítja színpadra. Szegeden Cilea: Adriana Lecouvreur című operája Michael Sturm rendezésében látható majd.

 

A döntősök

 

A második fordulóban az énekesek első lépésként - a bemutatkozás során - szabadon választott darabjaik közül adtak elő egy, a zsűri által kiválasztott művet az öt rendező jelenlétében. Ezt követően azzal a rendezővel dolgoztak együtt, akinek az operájában egy-egy szerepre az első forduló zsűri jelölte őket. Végül az utolsó körben a rendezők bármelyik - a bemutatkozás során kiválasztott - énekessel dolgozhattak. A három napos válogatás során a zsűri a jelentkezők színészi képességei alapján döntötte el, hogy az első fordulóban továbbjutottak közül kik alkotják majd az öt produkció végleges szereposztását. Így érvényesül a versenykiírásban található komplex kívánalom: a legmagasabb szintű énektudással, ugyanakkor kiváló színészi kvalitással is rendelkező pályázók kapjanak szerepet.

A zsűri tagjai a versenyprodukciók rendezői voltak.

 

 

Workshop

 

A következő hónapokban kezdődik meg az öt produkció próbafolyamata minden partner-operaházban, ahol a művek bemutatásra is kerülnek. Ezt követően, a harmadik fordulóban, a fesztivál keretében, 2008. november 2-17. között, 2-2 alkalommal láthatunk minden előadást a Szegedi Nemzeti Színházban. A versenyben résztvevő összes produkció megtekintése után nemzetközi zsűri ítéli oda a két fődíjat: a legjobb női és a legjobb férfi előadónak. A Fesztivál a Mezzo Televízió és a Magyar Televízió által közvetített Gálaesttel zárul.


További információk az Operaversenyről.


A döntők szereposztása:

 

Cilea: Adriana Lecouvreur
R: Michael Sturm

Adriana - Kristin Sampson (USA)
Maurizio - Adam Diegel (USA)
Princesse - Bódi Marianna (Magyarország)
Michonnet - Timothy Sarris (USA)

 

Kingsley-Kunze: Raoul
R: Julia Haebler

Raoul - Marcin Habela (Lengyelország)
Per Anger - Vaughn Lindquist (USA)
Rachel - Violaine Kieffer (Franciaország)
Serge - Beöthy-Kiss László (Magyarország)

 

Robert Ward: Crucible
R: Alföldi Róbert

John Proctor - Zeffin Quinn Hollis (USA)
Elisabeth Proctor - Janara Kellerman (USA)
Abigail - Marie-Adeline Henry (Franciaország)
Danforth - Michael Bracegirdle (Anglia)

 

Britten: Rape of Lucretia
R: Telihay Péter

Tarquinius - Bartek Misuda (Lengyelország)
Junius - Wiard Witholt (Hollandia)
Lucretia - Janja Vuletic (Horvátország)
Női kari szólista - Yang Li (Kína)

 

Marschner: Der Vampyr
R: Balázs Zoltán

Janthe/Emmy - Helen Kearns (Írország)
Malwina - Vanessa Le Charles (Franciaország)
Aubry - Marc Haffner (Franciaország)
Ruthven - Nabil Suliman (Szíria)


ÉLETRAJZOK ÉS AZ OPERÁK TARTALMA


A január 30-i sajtótájékoztatón hangzott el:

Philip de la Croix (a MEZZO TV igazgatója): "a Mezzo Televízió rendkívül büszke arra, hogy egy olyan egyedülálló eseményt támogathat, amely a fiatal művészek első színpadra kerülését segíti elő. A zene mindenki számára érthető, egységes "nemzetközi" nyelv, amely megkönnyíti a versenyre jelentkezett 17 ország művészeinek, alkotóinak közös kommunikációját, egymás megértését".

Michael Kuncze (a Raoul c. opera zeneszerzője): "A Raoul már a második mű lesz az Elizabeth fergeteges színpadra állítása után, amelyet Szegeden mutatnak be - ez több mint személyesen kötődés a városhoz, a magyar közönséghez. Fontos számomra, hogy a magyar zsidókat megmentő, Wallenbergről szóló első operámat Szegeden német-magyar koprodukcióban visszük színre."

Alföldi Róbert (a Nemzeti Színház igazgatója, a Salemi boszorkányok c. opera rendezője): "Ha olyan hosszú életű igazgató leszek a Nemzeti Színház élén, mint amilyen hosszú életű lesz ez az operafesztivál, akkor szeretném, ha összedolgozhatnánk!"

Dr. Botka László (Szeged város polgármestere): "Ez a fesztivál lendületet ad, és megalapozza a szegedi operakultúra jövőjét."

 

 


Forrás és fotók: Armel Produkció és Sajtóiroda