ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main hirek

Elhunyt Joan Sutherland

Elhunyt Joan Sutherland

Nyolcvanhárom éves korában elhunyt Joan Sutherland ausztrál szoprán. Az elmúlt évtizedek egyik legkiemelkedőbb operaénekesét Genf melletti otthonában, hosszan tartó betegség után, vasárnap érte a halál.

Az énekesnő 1926. november 7-én született Sydneyben. Csak 19 éves korában kezdett énekelni és zongorázni, eleinte édesanyja tanította. Tanulmányait később Londonban, a Royal College of Music magánének szakán folytatta.
Koncerten 1947-ben, Sydneyben lépett fel először: Dido szerepét énekelte Purcell Dido és Aeneas című operájában.
Operaszínpadon 1952-ben debütált a londoni Covent Gardenben, a Varázsfuvola Első Hölgyének szerepében.

1954-ben lett a londoni Királyi Operaház tagja. Azóta a drámai koloratúr szoprán repertoár szinte valamennyi nagy szerepét elénekelte.

 

suthbeatrice

Beatrice di Tenda

 

suthrodelinda

Rodelinda

 

Házasságot kötött zongorakísérőjével, Richard Bonynge-gal, aki később neves karmesterré vált. Kapcsolatuk szakmai vonatkozásban is gyümölcsözőnek bizonyult: Bonynge vezette be feleségét az olasz bel canto stílus világába. Sutherland ugyanis eleinte inkább Wagner-énekesnő akart lenni; férje győzte meg, hogy nem ez a neki való szerepkör.
Első főszerepét is a Covent Gardenben énekli: Ameliát Verdi Álarcosbáljában, 1952-ben.
Ezt követő szerepei közül néhány: Agathe (A bűvös vadász), Grófnő (Figaro házassága) Desdemona (Otello), Gilda (Rigoletto), Éva (A nürnbergi mesterdalnokok), Donna Anna (Don Giovanni).

 

suthalcina

Alcina

 

suthezredpav

Az ezred lánya (Luciano Pavarottival)

 

1957-ben Donizetti Emilia di Liverpool című operájában arat nagy sikert, amely már egyértelműen jelezte az irányt a bel canto szerepek felé.
Hatalmas sikert arat ugyanakkor Händel Alcina, valamint Samson című műveiben is.
1959-ben Londonban (Tullio Serafin vezényletével, Franco Zeffirelli rendezésében) énekli először azt a szerepet, amely világsztárrá teszi: Donizetti Lammermoori Luciájának címszerepét. A sikert megismétli két évvel később a milánói Scalában és a New York-i Metropolitanben is. Utóbbi operaházban 217 alkalommal lépett fel, utoljára 1987-ben, a Trubadúrban.
1960-as szólóalbuma ("A Prima Donna művészete") Grammy-díjat nyer és azóta is a legkeresettebb opera lemezek közé tartozik.

 

VIDEO: Válogatás (Donizetti: Lammermoori Lucia, 1962; Meyerbeer: A hugenották, 1962; Donizetti: Az ezred lánya, 1973; Donizetti: Lucrezia Borgia, 1973; Verdi: Traviata, 1975)

 

 

Az 1960-as években számos további bel canto szereppel bővült a repertoárja. Közülük néhány: a Norma címszerepe, Violetta a Traviatában, Amina az Alvajáróban, Elvira a Puritánokban, és egyik legnépszerűbb szerepe: Marie az Ezred lányában. De ünnepelte őt a közönség egy újabb Händel operában, a Giulio Cesare-ban, Kleopátra szerepében.
Egy 1965-ös ausztráliai fellépéssorozaton énekel először együtt a fiatal Luciano Pavarottival. Később az elmúlt évtizedek egyik legismertebb kettősévé válnak. Pavarotti így nyilatkozott Sutherland-ről: "Minden kétséget kizáróan övé az évszázad szoprán hangja."

Az 1970-es években Donizetti Stuart Mária, valamint Lucrezia Borgia című operájának címszerepeivel bővült bel canto repertoárja, de elénekli Massenet Esclarmonde című operájának bravúros főszerepét is (ezt tartotta legnagyobb teljesítményének).
Az 1980-as években a Boleyn Anna címszerepében, Verdi I masnadieri című operájának Amaliájaként, valamint Adriana Lecouvreur-ként is elkápráztatja a közönséget.
Utolsó fellépésére Marguerite de Valois (Meyerbeer: A hugenották) szerepében került sor Sydney-ben, 1990-ben, 63 éves korában.

 

 

suthnorma

Norma

 

suthlborgia

Lucrezia Borgia

 

Sutherlandet "La Stupenda" ("A Csodálatos") néven emlegették. A megtisztelő címet egy 1960-as velencei fellépése után kapta (Händel Alcina című operájának címszerepében aratott hatalmas sikert).

 

Az énekesnő gyönyörű hang birtokosa volt, amely kiváló technikával, erővel, bravúros koloratúr készséggel, és remek magasságokkal párosult (egészen a háromvonalas fisz hangig).

 
 

Joan Sutherland - Maria Callashoz hasonlóan - nagyon sokat tett az olasz bel canto repertoár számos darabjának "újra felfedezéséért", népszerűsítéséért.

 

 

suthhuguenots

A hugenották

 

suth2

 

Számos rangos elismerés után 1979-ben megkapta a Brit Birodalom lovagi címét.

 

Visszavonulása után szívesen foglalkozott fiatal énekesekkel, így a kilencvenes években Budapesten, a Magyar Állami Operaházban is tartott rövid mesterkurzust.

 

1997-ben megjelentette önéletrajzi könyvét.

 

Utolsó éveiben Dame Joan Sutherland visszavonultan élt svájci otthonában.

 

A múlt század egyik legmeghatározóbb szoprán énekesnője 83 évet élt.

 

VIDEO: Händel: Atalanta - Care Selve, 1961 (zongora: Gerald Moore)