ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main programajanlo

Elhunyt Melis György

Elhunyt Melis György

November 27-ére virradó éjjel, életének 87. évében elhunyt a magyar operajátszás egyik legnagyobb alakja: Melis György.

A művész 1923. július 2-án Szarvason született, 1945-től 1951-ig a Zeneakadémián Rosti Anna, Molnár Imre, Révhegyi Ferencné és Sallay Józsa növendéke volt. 1949-től az Operaház magánénekese, ahol Bizet: Carmenjének Morales  szerepében mutatkozott be.

 

 

 

 

 

Énekesi adottságai mellett kiemelkedő színészi képességekkel is rendelkezett. Tökéletes átéléssel – szenvedéllyel, humorral – alakította a bariton szerepkör lírai, drámai és buffo szerepeit. Kivételes szövegejtéséről híres, az egyetlen, Kazinczy-díjjal kitüntetett operaénekes, kiváló dalénekes és oratóriumszólista volt. Számos kortárs magyar mű bemutatása is fűződik a nevéhez.  A Wagner szerepek kivételével csaknem az egész bariton-repertoárt végigénekelte, Mozart, Verdi, Rossini, Donizetti, Csajkovszkij, Kodály, Bartók operáit. Don Giovanni szerepében Berlinben és Glyndebourne-ben is sikereket aratott. Vendégszerepelt Európa majd’ minden országában, Ausztráliában, Mexikóban és az USA-ban. Számos lemeze jelent meg a Hungarotonnál.

 

 

 

 

1962-ben Kossuth-díjjal, 1954-ben, 1959-ben és 1973-ban Liszt-díjjal, 1986-ban Bartók – Pásztory-díjjal tüntették ki, 1967-ben kiváló művész elismerést vett át. 1989 óta a Magyar Állami Operaház örökös tagja és mesterművésze.

 

 

 

Főbb szerepei: Figaro (Rossini: A sevillai borbély), Enrico (Donizetti: A csengő), Almaviva gróf (Mozart: Figaro házassága); Guglielmo, Don Alfonso (Mozart: Cosě fan tutte); Jago (Verdi: Otello); Malatesta, Don Pasquale (Donizetti); Falstaff (Verdi); Saklovityij (Muszorgszkij: Hovanscsina); Kékszakállú herceg (Bartók : A kékszakállú herceg vára), Háry János (Kodály), A kérő (Kodály: Székely fonó), Macbeth (Verdi), Don Carlos (Verdi: A végzet hatelma), Renato (Verdi: Az álarcosbál), Posa márki (Verdi: Don Carlos), Tiborc, Petur bán, Biberach (Erkel: Bánk bán), Sámson (Szokolay), Garda Roberto (Ránki: Pomádé király).

 

 

 

 

A közönség és kollégái körében egyaránt páratlan tiszteletnek és szeretetnek örvendő művész az elmúlt évadnyitó társulati ülésén énekelt utoljára az Opera színpadán.

 

Melis Györgyöt az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Magyar Állami Operaház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

 

 

melisfigaro

Figaro (fotó: Winkler Gábor: Portré Melis Györgyről című könyve)

 

 

melisanyegin_1951uj

Anyegin (fotó: Magyar Állami Operaház Archívuma)

 

 

melisdon_juan_1956uj

Don Giovanni

(fotó: Magyar Állami Operaház Archívuma)

 

 

melis-kepek-9uj

Háry János

(fotó: Winkler Gábor: Portré Melis Györgyről című könyve)

 

 

meliscseng_1971uj

Enrico (Donizetti: A Csengő)

(fotó: Magyar Állami Operaház Archívuma)

 

 

meliskkszakll_1981uj

Kékszakállú (fotó: Magyar Állami Operaház Archívuma)

 

 

melisschicchiuj

Gianni Schicchi (fotó: Magyar Állami Operaház Archívuma)

 

 

melisdoncarlo

A Don Carlosban José Carrerasszal

(fotó: Winkler Gábor: Portré Melis Györgyről című könyve)

 

 

melisfalstaff

Falstaff

(fotó: Winkler Gábor: Portré Melis Györgyről című könyve)

 

 

melisbnkbn_simndyvaluj

A Bánk bánkban Simándy Józseffel

(fotó: Magyar Állami Operaház Archívuma)

 

 

meliscosi1999_50v2uj

Cosí fan tutte (fotó: Magyar Állami Operaház Archívuma)

 

 

melis